Inkomstförsäkring

Inkomstförsäkring är en något mer sällsynt försäkring som inte är lika omtalad som många andra typer av försäkringar men en inkomstförsäkring är dock något som kan vara väldigt hjälpsamt i många avseenden. För dig som jobbar på heltid är en inkomstförsäkring väldigt förmånligt i en sådan situation där du blir oväntat arbetslös.

Ingen vet egentligen om man blir plötsligt arbetslös, det är ingenting som ofta planeras. Det kan vara att företaget man är anställd på helt enkelt måste säga upp folk eller att företaget går i konkurs. Självklart kan man bli arbetslös bara genom att sluta sitt jobb men oavsett på vilket sätt man blir arbetslös så kan det vara svårt att hitta jobb speciellt fort. Därför kan en inkomstförsäkring vara väldigt nyttig. Vi har alla sett gigantiska företag som Samsung och Volvo varsla tiotusentals anställda utan lång förvarning, så oavsett vilket företag man jobbar hos så finns alltid en finansiell osäkerhet. Det finns oftast inga osäkra och säkra anställningar.

Det finns några aktörer som erbjuder inkomstförsäkring och för att ta ett exempel på vad som kan gälla för en inkomstförsäkring hos en svensk aktör så är det bland annat att man istället för A-kassans maxgräns på utbetalning (cirka 14500 kronor i månaden) så kan du få mellan 70 och 80 procent av vad din ursprungliga lön var på din tidigare anställning. Du få denna ersättning i runt åtta till elva månader beroende på vilken aktör du väljer inkomstförsäkring hos och vad det är för villkor.

Det som oftast är ett krav inför att du skaffar en inkomstförsäkring är att du varje månad varit med i A-kassan i ett visst antal månader. Detta för att förhindra att någon går snålskjuts på försäkringen.  Så om du ska skaffa inkomstförsäkring, se då till att du varit med i A-kassan i det antal månader  som försäkringsbolaget kräver så att allt går rätt till.

Det som kan vara väldigt bra med en inkomstförsäkring är att du enkelt kan få ekonomiskt stöd då du blir oväntat arbetslös. För den som har väldigt hög lön normalt sett och som inte har inkomstförsäkring men som ändå varit med i A-kassan kommer få en ersättning på maximalt ungefär 14500 kronor vilket innebär att skillnaden mellan tidigare lön och ersättning blir enormt stor och kan vara svår att hantera om man inte har sparat ihop väldigt mycket pengar. Men även om man har ett sparat kapital kan det kännas att använda det för vanliga levnadskostnader. Med en inkomstförsäkring får du oavsett tidigare lön en ersättning som är procentuell till din tidigare lön detta är oftast utan tak vilket kan göra att du när du blir arbetslös tappar maximalt mellan tjugo och fyrtio procent av inkomsten beroende på vilket försäkringsbolag du har inkomstförsäkringen hos.

Jämför de olika försäkringsbolagen som erbjuder inkomstförsäkring och deras olika ersättningsmodeller, villkor, prissättning och se vilken som skulle passa dig bäst. Oftast finns det färdiga formulär på försäkringsbolagens hemsidor som tillåter dig att kolla vad en inkomstförsäkring skulle ge dig i ersättning om du blev arbetslös idag.

Fackförbund som erbjuder Inkomstförsäkring:

Skaffa Unionen inkomstförsäkring både för dig som anställd och dig som är egen företagare.